Kitap Tanıtımı |
The Philosopher`s Stone (Simyacı Taşı) adlı kitabın yazarı Peter Marshall kitabında yer alan, tarihteki namlı simyacıların serüvenlerini anlatan öykülerden biri, simyacılığın gizemini duyumsatması açısından çok ilginç: Yıl 1966. Bir gün adamın biri, İsveçli bilgin Johann Helvetius`a gelir ve Simyacı Taşı`nı bulduğunu söyler. İncelesin diye küçük bir taş parçası bırakır ve ertesi sabah gelip simyacı taşının sırrını açıklayacağına söz verir. Ne ki Helvetius`un karısı dayanamaz, taşı o gece denemeye razı eder bilgini. Denerler ve sonunda gerçekten 20 gr. kurşunu altına dönüştürürler. Kentin en saygın kuyumcusu altının hakiki olduğunu açıklayınca, Helvetius ünleniverir. Ancak ziyaretçi bir daha görünmez. Helvetius da simyacı taşının nasıl yapılacağını asla öğrenemez.
Simyacı taşının sırrı çözülmüş değil. Ama Marshall, simya reçetelerinin en azından Alegorik anlamlar taşıdığı inancında. Marshall`a bakılırsa simyacı taşının sırrı Kurşun Yürekleri Altın Yüreklere çevirmesinde.
(Arka Kapak)
"Bana kalsa iddia ederdim bu romanın yazarı olduğumu; ediyorum zaten. Ama ah sağduyu!.. İddia etmen ne ifade eder ki diyor sağduyum. Kurgu yok mu o kurgu?.. Çünkü Haydar Bey ve Şehrazat da böyle söylüyor! Belki Şehrazat alçakgönüllü olduğu için açıkça söylemiyor.. Ama Haydar Bey?..
Haydar Bey`e kulak verince göreceksiniz; ben iddia ediyor olsam da romanın tek yazarı olduğumu, gerçek her okura göre ayrı olacak. En iyisi dedim ben kendime: "Üçümüzün de adını koyayım yazarlar kısmına... Karar sizin olsun!" Ben Haydar Bey! Sendika başkanı Haydar Güney`in öyküsünü yazdım; onun başından geçen ilginç işçi direnişinin öyküsünü... Direnişi başarıya ulaştırmak için aradığı kitlesel desteği bulamayan Haydar Güney`in `Şiddet` karşıtı öyküsünü. Bununla kalmadım ama... Yaşanmış gerçekliğin ötesinde görünmeyeni de anlatan bir tasarımın olsun istedim. Hayaller nehri ile gerçekler nehrini birleştirmeye kalktığımda... Vay sen misin bunu isteyen?.. Masallar anlatıcısı Şehrazat şaşırttı beni... Tasarımın çöktü. Benim derdim kendimi ve romanı kurtarmaktı. Kendimi kurtarayım derken var olma denen gerçekle karşı karşıya kalıverdim. Farklı olan yanı ona o güne kadar hiç o gözle bakmamıştım. Başarabildim mi? Yanıtı elinizdeki kitapta ve sizde!"
(Yayınevinin Basın Bülteninden) |