Kitap Tanıtımı |
Değişkenler arası ilişkiler tıp bilimini en fazla meşgul eden konuların başında gelmektedir. Çünkü, bir hastalığın oluşumunda doğrudan yada dolaylı rol oynayabilecek bireyin kendisine ait bazı değişkenler ve bireyin dışındaki çevresel değişkenler arasında saptanacak gerçek bir ilişki ve bu ilişkinin kuvveti hastalığın oluşumunda önemli kanıt olacaktır. Bu kanıt klinisyene tanı koymada ve tedavi işlemlerini organize etmede, sağlık yöneticisine ise önleyici tedbirleri almak için plan yapmada yol gösterici olacaktır.
Regresyon ve korelasyon analizi değişkenler arası ilişkileri incelemek için geliştirilmiş önemli yöntemlerdir. Fakat, aynı zamanda bilinçli kullanımı gerektiren ve hatalara karşı çok duyarlı olan yöntemlerdir. Bu yöntemler kullanılarak yapılacak çalışmaların bir biyoistatistik uzmanı ile birlikte çok iyi planlanması yaşamsal önem taşır. Çünkü, uygun değişkenlerin seçimi, değişkenlerin ölçüm işlemleri, birbirleriyle olan aldatıcı yada gerçek ilişkilerinin açıklanması ve yorumlanması bilgi, beceri, deneyim isteyen ve profesyonel uzman yardımını gerektiren işlemlerdir.
Bu kitap, hekim ve diğer sağlık personelini regresyon ve korelasyon yöntemleri hakkında bilinçlendirme ve yöntemleri etkin biçimde kullandırma becerilerini geliştirilmek yardımcı olmak amacıyla kaleme alınmıştır. Kitabın içeriği günümüze değin geliştirilmiş regresyon yöntemlerinin hemen tümüne yakınını içermektedir. Kapsama alınmayan yöntemler genelde çok ender kullanılan birkaç yöntemdir. |